Gátszakadáshoz riasztották a Neptun Mentőcsapatot

Megosztás

Sikeres műszaki mentést hajtott végre két mentőbúvár a katasztrófavédelem felkérésére, írja szombati bejegyzésében a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat.

Beszámolójuk szerint gátszakadás történt Ormosbánya közelében, aminek következtében egy iszaplavina és 40 m mély víz árasztott el egy hatalmas bányaudvart, maga alá temetve számos műszaki eszközt, köztük egy nagy értékű szivattyút is. A miskolci szakemberek feladata az volt, hogy kiemeljék az értékes szivattyút.

A radaros felderítés a rendkívül szabdalt meder miatt csak bizonytalan eredményt hozott, így végül hagyományos búvártechnikával, mintegy 30 m mélységben, a vak sötétben tapogatódzva kellett megtalálni az úszóműre szerelt, de a sár által részben eltemetett szivattyút.

Végül a rögzítő tömlőt is sikerült elfűrészelnie az egyik neptunos búvárnak, így a szerkezet hatalmas buborékfelhő közepette a víz felszínére emelkedett.

A sikeres mentést követően Macz János tűzoltó ezredes, a BAZ Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az alábbi szavakkal köszönte meg és ismerte el a mentőcsapat munkáját:

“A munka közben azt fogalmaztam meg a bányászoknak, hogy akik a vízben vannak, azok nagyobb emberek, mint a rendfokozattal parton állók és ezt komolyan is gondolom! “

Néhány nappal ezelőtt is riasztás érkezett a Neptun csapatához, amikor egy Bodrogba esett férfi segítségére siettek. Azonnal megkezdték a mentést, de sajnos már csak a holttestet sikerült kiemelniük.

Fotók: Neptun Búvárklub és Mentőcsapat

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek